Очаква се пилотите да преминат през два планински етапа

Откриха официално единадесетото издание на “Рали Твърдица-Елена 2015” в гр. Твърдица.  Финалът на 11-то издание на ралито ще се състои утре, 28 юни в 15:30 часа на пл. „Свобода“, където беше и неговият старт.

 

С началото на надпредварата ще бъде даден старт и на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, включен в календара на БФАС за тази година. Пилотите ще участват в едни от най-атрактивните рали и затворен маршрут състезания в България, в отделни серии и със самостоятелна квалификация. 

 

Първият ден от ралито ще предложи  поредица от предизвикателства за състезателите Симеон Симеонов с навигатор Добрин Борисов, Григор Григоров с навигатор Янаки Янакиев и Дочо Цвятков с навигатор Линда Багерова. Очаква се пилотите да преминат през два планински етапа, като ще отбележат и две преминавания на скоростен етап/отсечка "Детелината-Твърдица". В 20:00 часа се проведе специален етап, изключително атрактивен за публиката - пилотиране във вечерните часове "на фарове".

 

Ключов момент преди старта на състезанието бе специално организиран тест, по време на който треньорът на състезателите Николай Николов, наблюдава тяхното пилотиране. Той постави конкретни мисии пред всеки от тях за предстоящата надпревара. Тестът и инструкциите са част от предварително планираната програма в рамките на шампионата. Тя цели да стимулира развитието на персоналните качества на пилотите, поставени в състезателна среда и да им осигури практически опит в рали и затворен маршрут. Мисиите са съобразени с техните индивидуални умения, както и със спецификата на трасето и тактиките на пилотиране на всеки от състезателите.  

 

За най-младия в едномарковия шампионат – 16-годишният Симеон Симеонов, треньорът Николай Николов препоръча да се концентрира върху работата с навигатора и основно – върху правилното изработване на стенограмата, направена по време на тренировката. Също така, като специализиран предимно в картинг надпреварите, от ключово значение за Симеон е бързата адаптация към маниера на управление на състезателния автомобил. „Заради коренно различния начин на управление на картинг машините, Симеон ще трябва да се приспособи с тегловия индекс на автобомила и да се съобрази с границите на сцеплението с пътната настилка. За разлика от рали спорта, при картинг състезанията покритието на трасето е едно и също на всички завои, заради което и сцеплението не се променя“, споделя Николай Николов и допълва: „Не на последно място, би било добре младият състезател да се концентрира и върху започването и завършването на траекторията и маниера на спирането на този тип трасета“.

 

Препоръката на треньора Николай Николов към Григор Григоров е да се фокусира още по-активно върху работата в колата и ефективната комуникация с навигатора – Янаки Янакиев. Именно навигаторът определя стила, мотивацията и климата в автомобила по време на тези специфични отсечки в рали състезанието. „Григор Григоров е опитен пилот с изградени умения и много добре технически подготвен. Той е участвал предимно в планински шампионати, по време на които състезателят не работи с навигатор, и това е причината да поставя тази задача пред него. Важно е също да поддържа високо скоростно темпо вътре в етапите“.

 

Николай Николов оценява високо и уменията на Дочо Цвятков, заради богатия му опит в различни шампионати в България – рали крос, рали шампионати, тайм атак и др. Заради участието си основно в по-кратки като времетраене и цикъл на натоварване състезания, треньорът препоръчва пилотът да развива уменията си за концентрация и издръжливост при по-дълги маршрути, какъвто е този на “Рали Твърдица-Елена 2015”. 

 

След поставените мисии, треньорът Николай Николов ще има задача да оцени представянето на пилотите в предстоящото днес и утре състезание. Оценка за собственото си представяне ще дадат и самите състезатели, според постигнатите от тях резултати. В интернет феновете могат да следят резултатите и снимки от шампионата,  като след финала ще имат възможността да дадат своите оценки в рамките на 5 дни в специално провеждана Facebook инициатива. 

 

За утре състезателната програма предвижда преминаване по веднъж в двете посоки "Твърдица-Елена" - 30 км, както и атракцията – скоростен етап "Елена", която ще се проведе по алеите в едноименния град.