Сключени са договори с 39 общини, които ще получат 1,4 млрд. лв за градско развитие

„Над 1170 са готовите за саниране сгради, за които са подадени заявления в Българска банка за развитие. До края на годината очаквам поне още 1000“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в ефира Дарик радио днес.

 

„Благоевград, Бургас, Стара Загора, Хасково отчитат сериозен напредък по програмата. В Благоевград вече започна санирането на първата сграда, а до момента в града има 103 сключени договора за финансиране“, информира министър Павлова.

 

‚Дори и само до този момент е обхванат е значителен процент от жилищните сгради, особено в по-малките населени места“, каза министърът. Тя съобщи, че според изчисленията за всички дейности по санирането на една сграда в град като Благоевград  са необходими средно 500 хил.лв. Това  значи, че инвестицията по Програмата в града ще бъде около 60 млн. лв. 

 

„Миналата седмица сключихме договори с 39 общини, които ще получат общо 1,4 млрд. лв за инвестиции в проекти за градско развитие“, каза министър Павлова. Това включва проекти за подобряване на градската среда, модернизация на градския транспорт, енергийна ефективност в административните и публични сгради. „Общините имат разработени планове за градско развитие. Сега трябва да ги приоритизират, а по-бързите могат вече да започнат с избор на изпълнители“, съобщи Павлова.