Санкцията ще бъде наложена, ако се установи категорично нарушение на закона

 

Кметовете, за които екип на предаването „Разследване” разкри, че се возят в служебни лимузини за стотици хиляди левове, подлежат на санкция от максимум 1500 лева. Но, само ако бъде доказано по безспорен начин, че с покупката на скъпите коли са нарушили Закона за обществените поръчки. Това каза в ефира на „Здравей, България” вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Още по темата

Той допълни, че е разпоредил на ръководството на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направи проверка на случая с кмета на Балчик Николай Ангелов. Той се вози в автомобил, при поръчката на който е заложил като изисквания точно определени екстри.


Законът не може да гарантира морала”, коментира още вицепремиерът.


Той заяви, че ще предложи въвеждането на таван на цените на служебни коли, така че законово да се определи някаква максимална стойност на обществените поръчки за тях.


Дончев подчерта, че разкритите от „Разследване” случаи с прекомерни харчове на общински пари, показват, че цялата система на местното самоуправление не работи.


Какво още каза вицепремиерът по темата с кметския лукс на колела, както и коментара му за сложната обстановка в Гърция гледайте във видеото.