Пътят беше затворен, след като в началото на март на входа на дефилето откъм Симитли се свлече скална маса

Новото трасе на главен път Е-79 на входа на Кресненското дефиле беше пуснато след 4 месеца ремонти, предаде БГНЕС. Пътното платно е изместено с 10 метра

 

Пътят беше затворен, след като в началото на март на входа на дефилето откъм Симитли се свлече скална маса.

 

По време на ремонтните дейности, шофьорите трябваше да използват обходен маршрут между свлачището и река Струма. 

 

През почивните дни се получаваше задръстване, на което шофьорите чакаха по около час.

 

Ден след падането на огромната скална маса, първо започна разчистването ѝ, а след това и терасирането на ската. От двете му страни бяха прекарани временни пътища, за да се качи техника - багери и фадроми. След като скатът бе терасиран, близо месец добиваната от него скална маса бе превозвана за насипване трасето на ЛОТ-4 от магистрала „Струма", изграждащ се между Сандански и ГКПП „Кулата-Промахон". След това за месец работата по обезопасяване на ската-кариера, бе спряна заради двойка белоглави лешояди, които създадоха потомство в дефилето. За да се излюпят малките, според природозащитниците, бе нужна тишина.

 

Изместването на трасето започна на 23 юни. Тъй като поставянето на предпазни мрежи или други предпазни средства върху терасирания скат е скъпо, беше решено изместването радиуса на завоя. Изместването му е с около 10 метра, докато входната и изходна точки на влизане в завоя си останаха същите. С увеличаването дъгата на завоя, бе намалена и скоростта, поставени са съответните пътни знаци. Старото трасе на пътя ще остане като буфер между свлачището и движещите се автомобили.

 

Така между Дупница и Благоевград остана само една тапа, тази при квартал „Левски" на град Кочериново. Там в момента движението по новоизградения мост се осъществява в едната лента, образуват се огромни опашки, достигащи до с. Мурсалево. Тя ще бъде отпушена на 10 юли.

 

На 1 август пък трябва да бъде пуснат участъкът от магистрала „Струма" между Сандански и Кулата. Така пътя за Гърция ще бъде без тапи.

 

Видео: БГНЕС