Според официалните данни на БНБ, в края на май депозитите са били над 70 млрд. лева

Спестяванията в българските банки тръгнаха рязко нагоре. Според официалните данни на БНБ, в края на май депозитите са били над 70 млрд. лева. 

 

Повече от половината от спестените пари са на домакинствата, а не на фирмите. Само през май българите са заделили 204 млн. лв. и общо спестените пари са 42 млрд. и 500 млн. лв. 

 

Нищо ново, казват експертите, защото това е тенденция от година и половина насам - доходите, а с тях и спестяванията, бавно да се увеличават. 

 

Печалба БНБ отчита и за банките. Основно заради доходи от лихви. През първите пет месеца на годината те са отчели 447 млн. лв. над разходите си. 

 

Банките обаче не очакват прилив на спестявания от Гърция. Дори да има приток на пари към България, той ще е малък и ще е временно, коментират експертите. 

 

За суми от няколко хиляди евро едва ли някой би прекрачвал границата, за да ги внесе в български банки на толкова ниска лихва”, коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев. 

 

Засега нашите банки не ламтят за замразените спестявания на гърците.

 

„Не съм сигурен, че българската банкова система има апетит да го направи. И без това има доста привлечени спестени средства на граждани и фирми, проблемът е да намерят проекти, в които да инвестират тези средства”, коментира банковият експерт Кристофор Павлов.

 

Заради кризата миналата година има свиване на вложенията от южната ни съседка с 30 милиона лева. Въпреки това Гърция остава третият най-голям инвеститор у нас. 

 

Според Българската търговско-промишлена палата, в края на миналата година у нас е имало 313 гръцки компании и 30 търговски представителства. Тази година са открити още 6 фирми от южните ни съседи. 

 

Въпреки кризата икономистите наричат прогнозите за гръцки милиарди в нашите банки по-скоро наивни.