"Тази програма има своя потенциал и се разраства", коментира регионалният министър

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

"Над 1000 сключени договори и одобрени сгради за финансиране има до този момент по Националната програма за саниране. Почти 1300 са тези, които са подали документи за одобрение на финансирането, а сдруженията в цялата страна са над 2000", съобщи в Русе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.

 

"Всичко това ни дава увереност, че към края на годината ние ще надминем 2000 сгради като бройка. Банката за развитие на Съвета на Европа отпусна финансиране, допълващо към тази програма, в размер на 150 млн. евро. Отделно от това ние вече сме водили и преговори и с Европейската инвестиционна банка, и с немската банка KFW, така че смятам, че тази програма има своя потенциал и тя се разраства", коментира Павлова.

 

"По отношение на програмата за саниране, която се довършва със средства по европейските фондове, се очаква по нея до края на годината да бъдат санирани още около 150-180 сгради. От следващата година пък ще започне приемане на заявления по новата програма, която ще включва и по-малките сгради, които са тухлени, а не задължително панелни", каза още Лиляна Павлова.