След 20-годишно чакане домът на поета вече е с реставрирана фасада

 

Къщата музей на Иван Вазов в София е спасена от разруха. След 20-годишно чакане домът на поета вече е с реставрирана фасада. 

 

След подписването на Ньойския договор падналите духом български офицери се събират първо под терасата на Вазов, за да потърсят утеха в думите му. Също там, но през 1920 година в продължение на четири часа преминава многохилядна манифестация в чест на юбилея на поета, навършващ 70 години.

 

Тържествено и с патос като самия Вазов –така беше показана за първи път след ремонта новата фасада на някогашния пристан на поета. 

 

Професор Милена Цанева е сред най-големите познавачи на Вазов в България.

 

„Вълнувам се като ученичка да ви призная. Тази къща, ако къщите имат памет, а те имат памет, пази такива величави спомени”, заявява проф. Милена Цанева. 

 

Спомени пазят и вещите. Намираме ги непокътнати. Купчината книги, натрупани на бюрото, телефонът и дори мастилницата, под която са се раждали безсмъртни творби.

 

„Тя е скромна като архитектура, но на духовно излъчване е богата тази къща. Заслужава да я съхраняваме”, заяви проф. Цанева. 

 

Ремонтът на къщата на Вазов съвпада с навечерието на 165-ата годишнина от рождението на поета, която ще отбележим на 9 юли.  

 

Веднага след официалната церемония пред вратата на музея се нареди опашка от желаещи да се докоснат до Вазов. 

 

Домът на Вазов е първият литературен музей у нас. Той става такъв само 5 години след смъртта на поета през 1926-та. Първи уредник на къщата-музей е писателят Елин Пелин.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова

 

Видео/Снимка: БГНЕС