При атаката загинаха 52 души, а 700 бяха ранени

 

10 години от кървавите атентати в Лондон, при които загинаха 52 души, а над 700 бяха ранени. Заплахата от терористични нападения остава и днес. 

 

В "Хайд Парк" се намира мемориалът, изграден в памет на жертвите от днешния ден. С минута мълчание тук, хиляди жители на Лондон, роднини на жертвите и оцелели след експлозиите почетоха десетата годишнина от един от  най-кървавите атентати в историята на Великобритания. 

 

С минута мълчание в часа на атентатите Великобритания се поклони пред жертвите на кървавите терористични нападения. Церемониите започнаха с поднасяне на венци от кмета на Лондон и премиера на Великобротания на мемориала на жертвите в лондонския Хайд парк.


"На този ден си припомняме, че заплахата е реална и все още ни грози. Но преди всичко изпитваме състрадание към семействата на жертвите. За всичко, което преживяха. И почитаме паметта на тези, които загубихме преди 10 години", заяви премиерът Дейвид Камерън. 

 

На днешния ден преди 10 години четирима атентатори-самоубийци се взривиха на различни ключови места от лондонската транспортна мрежи, и то в най-натоварения момент от сутрешния трафик. В 8:50 часа три бомби избухват в интервал от 50 секунди на три места в лондонското метро. Почти час по-късно, в 9:47 часа, четвърти атентатор се взривява в автобус. И четиримата извършители са ислямисти. Трима са родени във Великобритания в семействата на пакистански имигранти, а четвъртият е роден в Ямайка.

 

В последните дни преди годишнината от атентатите на много места в Лондон беше отдадена почит към жергвите. Най-трогателни бяха срещите на спасените с техните спасители. Въпреки постоянните закани от представители на "Ислямска държава", тук службите за сигурност твърдят, че са още по-подготвени и предотвратяват в зародиш нови терористични заплахи. 

 

Репортер: Николай Барулов