Защо вратовръзката е изчезващ вид в парламента?

 

Вратовръзката изчезва от българския парламент. Има ли символи в модата на българския политик?


“Добре завързаната вратовръзка е първата сериозна стъпка в живота”, казва Оскар Уайлд.

 

През януари 2015 година Алексис Ципрас полага клетва като премиер на Гърция, а около врата му е широко - най-малкото заради липсата на вратовръзка. Месец по-късно той получава отказ за подкрепа от Италия, но и символична италианска вратовръзка от Матео Ренци. Гръцкият премиер заявява, че ще сложи подаръка, когато постигнат споразумение с кредиторите и кризата отмине. Така вратовръзката се превръща в основен символ в новата гръцка история. А в българската - политиците отдавна са избрали да им е свободно.

 

Вили и Маури добре познават световните тенденции. Известни са с ексцентричност и защитават свободния избор на визия като основно гражданско право. Но не и когато говорим за стила в парламента. Маури е работил дълги години с италиански политици. Защото италианците знаят, че визията печели доверие.

 

"Дрескодът е официалната линия за комуникация и внушение. Когато един политик е облечен по точния начин, той ще ни внуши всичко онова, което искаме да чуем", пояснява Вили. 

 

Може би затова Ренци, облечен в строг черен костюм, подарява онази вратовръзка. Черният цвят е този, който не бива да излиза от гардероба на политика. Наред със синьото, сивото и в редки случаи - кафяво. Защото придават една сигурност, интелигентност

 

Някога вратовръзката е била белег за социалния статус на мъжа. В зависимост от дължината, широчината и вида възел. Историята ѝ започва още преди 2200 години, а Китай и Египет до днес спорят коя е родината на вратовръзката. По-късно тя става символ на кралското достойнство, след като Луи 14-и взаимствал модната тенденция от елитен хърватски полк. В Англия пък се считало, че един джентълмен не е добре облечен, ако няма вратовръзка. А в Америка вратовръзките на политците се подбират от личните им стилисти, за да са сигурни, че до хората ще стигне правилното послание. В България обаче важи правилото "никой не разбира повече от мен".

 

През 60-те години на 20-и век вратовръзката става част и от женския гардероб. А обратно в наши дни - дамите в парламента също не покриват световните изисквания. За това специалистите насочват погледа им към Германия. 

 

Цветовете в политическия гардероб на дамите са същите като при мъжете, бижутата - винаги истински и много малко. 

 

Прическата на истинския политик изключва българския стил, наложен от поп фолка в парламента. Съветът на експертите, за да няма грешка - средна дължина и по възможност - изправена коса.