Обажданията до Националната телефонна линия са 300 за 6 месеца

За 6 месеца, от началото на тази година до юни, заради насилие стотици деца сами са потърсили помощ от Националната телефонна линия.

 

Там подадените сигнали са над 300. Но ако разделим числото на броя месеци, картината изглежда различно - средно по 50 обаждания на месец. При това от цялата страна. 

 

В две трети от случаите, сигналите са били за физическо насилие.  

Още по темата

 

Другите, най-чести проблеми, за които децата търсят помощ са пренебрегване или изоставяне от родителите, както и опасност от отпадане от училище. 

 

Специалистите отдават голяма част от проблемите, за които чуват по телефона, на склонността насилието да се ползва като възпитателна мярка и проблемите на родителите да се изливат под формата на домашно насилие.

 

Същевременно Нова телевизия потърси мнението на зрителите си за поредния случай на пребито дете. Насилието над 3-годишния Христо породи десетки коментари на фейсбук страницата на Новините.   

 

„Коя нормална майка оставя малко дете с 2 големи момчета?!”, пита Pasha Shopova.

 

„Младежите с престъпни наклонности живеят с чувство за безнаказаност”, заявява друг зрител. 

 

„Как веднъж един с малко мозък не каза дайте да видим сега защо се е стигнало до там, кой е виновен и защо в тази държава се случва така?!”, пише Kiril Plamenov Kechev. 

 

Адекватно ли реагира обществото ни и социалната система при подобни драстични случаи на насилие над деца? Лесно ли е да си самотна майка в България? Коментирайте ТУК!