Той не е бил съгласен с освобождаването им до последно

 

Мракобесна! Така журналистът Миролюба Бенатова определи ролята на Сейф Ал Ислам, син на Кадафи, в процеса срещу българските медици, които осем години бяха задържани в Либия.

 

Сейф Ал Ислам е ключов играч в процеса. Той изиграва важна роля в кризата с осъдените на смърт медици, чрез своята фондация „Кадафи”. Фондацията урежда медиците да бъдат изведени от затвора и преместени в самостоятелна вила. Хуманността на Сейф Ал Ислам обаче е привидна, а процесът срещу българите винаги е бил инструмент в голямата политика на Либия с останалия свят. 

 

Тази седмица Сейф Ал Ислам беше осъден на смърт. Присъдата беше издадена в столицата Триполи, но Сейф Ал Ислам не присъства в съда. Той е държан в град Зинтан от бойци, които се противопоставят на властите в Триполи. 

 

Прочетох в книга на Румяна Угърчинска, че заразените продукти са внесени в Либия лично от Сейф Ал Ислам и  фондацията „Зеления полумесец”, на която той е председател. В последния момент преди освобождаването ни, всички са били съгласни освен Сейф Ал Ислам”, заяви в предаването „Събуди се” Валя Червеняшка.

 

Той има определена роля в този случай. Той играеше доброто ченге”, заяви журналистът Георги Милков. „Благодарение на него имахме някои неща, които няма как да отречем. Заради ролята на фондация „Кадафи” тези хора бяха изведени от затвора и сложени в едни добри условия”. 

 

Според Миролюба Бенатова обаче трябва да се отбележи, че българските медици бяха задържани невинни и това, че либийската страна ги държеше „уж в добри условия”, не е нещо за което трябва да бъдем благодарни, защото те бяха едни невинни хора.

 

„Сейф Ал Ислам през 2001 година призна, че е имало насилие. Всички очаквахме да има процес срещу насилниците, но той беше проформа”, коментира Миролюба Бенатова. „Ролята на Сейф Ал Ислам беше мракобесна, но с по-симпатична маска”, допълни журналистката. 

 

Повече гледайте във видеото!

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.