И ГЕРБ не са счели, че при следващите избори ще бъдат толкова много водещи, коментира тя

 

„Темата с мажоритарното гласуване е особена. И в двата случая, в които беше проведено частично, показаха една особеност – печели онази политическа сила, която е на гребена на вълната”, коментира лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. 

 

Според нея в страните, в които има чисто мажоритарна система, каквито са Великобритания и Канада, понякога стават много големи амплитуди при гласуването. Тогава е възможно без особено голяма разлика в пропорционален вот между водещите партии, мажоритарният вот да даде много голяма разлика.  

 

„И ГЕРБ не са счели, че при следващите избори ще бъдат толкова много водещи, че да вземат всички мандати”, коментира Татяна Дончева. „Ако обявят 50% мажоритарен вот и успеят да спечелят в пропорциите си от 2009 година, ще имат конституционно мнозинство. И при 30% ще имат много сериозен превес. БСП е калкулирало, че няма да има превес при никакви обстоятелства. Възможно е при мажоритарни избори превес да имат несистемни играчи, които концентрират усилия”, обясни Татяна Дончева. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!