Как как да отпуснем и да избягаме от стреса

 


Тялото ти става силно, имаш гъвкавост, свобода , лекота, но това е страничният ефект. Целта на йога е да успокои ума. Това разказаха пред камерата ни йога учителите Красен Стоянов и Ани Миланова.


Красен е обучаван от едни от най-големите световни авторитети. Завършил е обучения, сертифицирани от Yoga Alliance - в Индия и България. Практикувал е три години с най-добрите учители в Индия и Тайланд. Двамата с Ани са успели да се научат да излизат от главите си, да живеят тук и сега, да се радват на щастието и хората. И това се опитват да предадат на останалите.

 

„Трябва да спрем с това гонене от мисъл в мисъл, това люшкане през цялото време, да оставяме собствените ни мисли да ни затискат и да ни стресират. За това казват, че йога премахва стреса, защото той идва не от реални ситуации, а от наши вътрешни мисли. Не от това, че сме срещнали лъва на пътечката, а за това, че си мислим, че ще го срещнем. „Йога е умението, с което не виждаме тези измислени истории и оставаме само с реалните”, обяснява Красен.


И за думите му има неоспорими обяснения, доказани и в медицината. Когато сме под стрес от реални обстоятелства, тялото ни насочва цялата енергия за справяне с проблема. Тогава всички останали системи забавят работата си, за да оставят енергия за предизвикателството. И това далеч не значи, че повече нищо стресово няма да ни се случи. Напротив, можем да изпадаме в стресови ситуации хиляди пъти, но после да се връщаме към спокойствието. Докато за измислените стресови ситуации мислим постоянно, никога не се връщаме към пълен покой и системите в тялото ни никога не се връщат към нормално функциониране. Тоест йога ни учи как да отпуснем, да успокоим ума и тялото.

 

Видео: БГНЕС