От Австрия настояват за допълнителни мерки по границите

"Срамно е една държава от ЕС да се свързва с пропускането на хиляди емигранти дневно", заяви австрийският министър на външните работи Себастиян Курц по време на срещата на държавите от Западните Балкани, която се провежда във Виена.

 

„Ние като ЕС трябва да поясняваме на държавите, които не спадат в нашата група, как трябва да правят нещата и да бъдем самокритични за това, че е срамно една държава от ЕС да се свързва с пропускането на хиляди емигранти дневно. Това е срамно и ние като ЕС трябва да предприемем мерки, тъй като това е неприемливо за Македония, а също така и за Сърбия и Унгария, накъдето се насочват емигрантите“, каза още Курц, цитиран от агенция МИА и БГНЕС.

 

В своето обръщение към присъстващите канцлерът на Австрия Вернер Файман изтъкна, че целта на срещата е продължителен напредък на интеграционни процеси, важни за ЕС, но и за напредъка на държавите от Западните Балкани.

 

По въпроса с нелегалните емигранти той посочи, че е необходим единен отговор както на страните от ЕС, така и на държавите, които също са засегнати от притока на бежанци.

 

Файман допълни още, че без разпределение на отговорностите и контрол на границите няма да се реши кризата.