От социалното министерство излязоха с идеи за преодоляване на липсата на специалисти в някои сфери

 

Ще внасяме висококвалифицирани кадри по-бързо и по-лесно. Така от социалното министерство се надяват да се справи с липсата на специалисти у нас.

 

Един от най-добре платените сектори у нас е този – на IT - специалистите. Там работодателите искат да назначават, но няма кого. Затова в битката с проблема се намеси и държавата. За да работи у нас, всеки чужденец от страна извън Европейския съюз, трябва да получи специално разрешение. Това е така наречената „синя карта”. За нея сега се чака около 6 месеца. Време, което често пъти отказва хората да работят у нас. Плановете са чакането да се намали поне 3 пъти.

 

И все пак синята карта няма да се дава толкова лесно. Изискванията към чужденците включват придобито висше образование, а към работодателите  - да дадат договор минимум за година и заплата три пъти по -висока от средната за страната.  

 

Преди около 10 години Давор идва от Македония в България, за да учи. Намира си и работа и остава тук. Не чака за синя карта, защото е завършил висшето си образование у нас. „Аз съм щастлив, че  съм в България и че живея в София”, сподели той.  Във фирмата, в която работи Давор, повече от месец имат нужда от 4-ма специалисти.

 

 „Наемането на качествен персонал, който да е мотивиран да работи става все по-трудно” , твърди управителят на IT-компания Елена Онбрайт.  Интерес обаче не липсва. Във фирмата на Елена получават по 100 кандидатури и то от различни краища на света. Именно, защото е трудно в битката за кадри се наложи да се намеси и държавата.

 

 „Предлагаме премахване на тест за това дали на пазара има такива специалисти, които те търсят. Този тест  отнемаше от 15 до 30 дни за работодателите”, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. В следващите години се очаква и глад за специалисти по комуникации, както и за кадри в сферата на здравеопазването.