Имигрантите влизат в страната ни най-често през Странджа

 

Стотици бежанци минават през България на път за Западна Европа. Само за последните 24 часа в Перник и Малко Търново бяха задържани около 150 нелегални имигранти. Арестувани са нови трима трафиканти. 

 

Пътят на имигрантите в България започва най-често в полите на Странджа. Ако тръгнат сами да бродят в планината, следват утъпканите пътеки и излизат в пограничните села. Служителите на горските стопанства ги виждат всеки ден.

 

В последно време ги срещаме и по шосето, тръгнали кой към Бургас, кой към селата”, разказва инж. Костадин Вретенаров, директор на ДГС Звездец. 

 

Нелегалните имигранти се движат по горски и планински пътища. Пътеките са добре утъпкани. Често по пътя оставят и доста отпадъци.

 

Обикновено имигрантите не създават проблеми, а просто следват пътя си на Запад. В района на Звездец обаче е имало спречкване, при което е пострадал служител на дърводобивна фирма. Подобни инциденти обаче са редки, разказва директорът на местното горско стопанство.

 

„Един от бежанците леко наранил един от работниците на една от фирмите за сеч. Завели са го в болницата и впоследствие са го пуснали”, разказа Вретенаров.

 

Далеч по-страшна е съдбата на онези, избрали да платят на каналджиите. Тогава имигрантите попадат в капана на родната мафия, която ги тъпче в малки ванове и бусове на ръба на задушаването. Такъв ужас вече преживя семейството на Фахредин.

 

„Превозиха ни през Турция и ни стовариха край границата. След това ходихме 15 часа пеша. Чакаха ни други хора по веригата, които ни поеха в България. В момента семейството ми не е добре. Всички са изтощени, особено децата. Имаме нужда от храна, дрехи. Само за това мисля в момента - как ще се възстановим”, разказва Фахредин

 

Заловени от патрулите на гранична полиция имигрантите в района идват в граничното управление в Малко Търново. Мъже, жени и деца сядат на тревата зад оградата и чакат съдбата си. Опитите за установяването на самоличност обикновено се провалят. Всички казват, че са сирийци и че бягат от войната. Но нямат документ, който да докаже това. Следващата спирка след Малко Търново е разпределителният център в Елхово.