Очаква се да бъде отказано политическо убежище на над 70 000 души тази година

 

Унгарските власти осигуриха автобуси и влакове за мигрантите. Те влязоха в Австрия, а много от тях вече достигнаха така желаната Германия

 

За много от бежанците одисеята свърши. От самото начало те искаха да отидат в Германия. След като Унгария се отказа от опитите да ги регистрира, те вече пристигат в Мюнхен и други германски градове. За някои обаче има лоши новини. Германия обяви, че имигрантите от Босна, Косово, Македония и други места, на които няма война, ще бъдат депортирани. Очаква се да бъде отказано политическо убежище на над 70 000 души тази година.

 

За хилядите имигранти, блокирани в Унгария, мъката засега свърши. Правителството в Будапеща осигури автобуси и влакове. С тях към Австрия и Германия се извозват както хората, които ходеха пеша по магистралата, така и тези, които от дни живееха в ужасни условия на гарата в Будапеща.

 

Австрия обяви, че няма да спира бежанците. Те имат право на избор. Да се регистрират в Австрия или да продължат пътя си към Германия, Швеция и други страни в Западна и Северна Европа. Унгарците, които се отказаха от опитите насила да регистрират мигрантите, твърдят, че не са имали друг избор.

 

Според други кризата има и положителен аспект. Тя ще принуди Европа да изработи замени сегашните правила с работещи на базата на натрупания опит.

 

Краят на пътуването за тази група мигранти не означава край на проблема. Тепърва предстоят откровени пазарлъци между държавите в Общността как да бъдат преразпределени бежанците. Тепърва предстои промяна на законите - както европейски, така и национални. Предстои и пристигането на още много бежанци, които и в момента се трупат в Турция, Либия и Сирия, за да тръгнат към Европа.