След мъчително пътуване, продължило седмици, хиляди мигранти влязоха в Германия

 

След мъчително пътуване, продължило седмици, хиляди мигранти влязоха в Германия. Те се настаняват във временни лагери и подават молба за убежище. Голям процент от тези молби обаче няма да бъдат одобрени. Германия твърди, че ще отсее икономическите имигранти от бежанците и убежище ще бъде дадено само на бежанците. Другите ще бъдат депортирани обратно в страните си. 

Още по темата

 

Някои вече достигнаха мечтаната Германия. В Мюнхен ги посрещнаха с аплодисменти, но за други Германия няма да е гостоприемна. Хората от Албания, Босна, Македония и Косово ще бъдат върнати. В тези страни не се води война и няма основание да бъдат приемани в Европейския съюз като бежанци. Подготвя се и специална служба, която да следи за икономическите имигранти в целия ЕС. Една от идеите е да бъде на базата на „Фронтекс”, която в момента координира граничните служби на страните-членки

 

От Турция към Гърция идват и още бежанци. Тепърва страните в Западна Европа ще се опитат да убедят източноевропейците, че бежанците трябва да бъдат преразпределени и ще търсят варианти за прилагането на подобен план.

 

Междувременно след вчерашния митинг в Барселона, в Париж имаше многохилядна демонстрация в подкрепа на бежанците. Над 8000 души поискаха да бъде даден подслон на повече бежанци във Франция. 

 

Още по-далеч стигнаха във Финландия. Министър-председателят Юха Сипиле каза, че ще настани бежанци в собствения си дом. Сипиле е милионер, който е построил малко екоселище в провинцията. Там има места за 20 души. Премиерът каза, че всички европейци трябва да се погледнем в огледалото и да се попитаме как можем да помогнем. Той добави, че имотът му е на разположение на бежанците, ако искат да се настанят там.