Това съобщава френският вестник "Фигаро"

Сирийските и иракски мигранти не бързат да търсят убежище във Франция, защото смятат, че могат да се сблъскат с множество трудности преди да получат така желания статут, съобщава вестник „Фигаро“, цитиран от БГНЕС.

 

Изданието цитира данни на Френското управление за бежанците, според които „за две седмици само 600 мигранти от тези, които се намират на територията на Германия, са решили да се преместят във Франция“. И това - въпреки че им е оказана помощ при транспортирането. Някои от тях, след като са пристигнали в страната на галите, са решили да търсят нов дом в други държави-членки на Европейския съюз. По данни на „Фигаро“ сред тях е имало много хора с висше образование, включително университетски преподаватели.

 

Една от причините, поради които мигрантите не желаят да търсят убежище във Франция, е свързана с „дългия срок на разглеждане на техните молби за предоставяне на убежище – около 9 месеца“. На все повече новопристигнали им е забранено да работят. Нивото на безработица сред активното население е над 10%, като в някои френски региони дори достига до 25%, което отблъсква мигрантите.

 

По данни на „Фигаро“ във Франция не са създадени от властите достатъчно добри условия за настаняването на мигранти. Също така те имат предвид, че сирийската и иракската общности в страната не са големи, което затруднява възможността да намерят там познати или роднини.