Трябва да стабилизираме ситуацията в регионите, категоричен е еврокомисарят

Еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан призова хърватското правителство да преразгледа решението си за блокада на границите си. Според него това е в интерес на всички хора от Западните Балкани, информира БГНЕС.

 

По време на съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич в Белград Хан заяви, че „оценява предложението на Сърбия за квотното разпределение на бежанците“. Той смята, че по този начин сръбските власти демонстрират европейски дух и солидарност.

 

Йоханес Хан каза, че е загрижен за ситуацията на сръбско-хърватската граница. Той лично е видял колона от камиони. Според него положението може да се разреши само с вдигането на блокадата.

 

„Страните от Западните Балкани, които са засегнати от кризата, сред които и самата Сърбия, не са причина за проблема, а напротив, те допринасят за нейното разрешаване. Това е най-голямата бежанска криза в историята на Европа след Втората световна война. Това не е само европейски, а международен проблем. Трябва да стабилизираме ситуацията в регионите", каза още еврокомисарят.

 

Сръбският премиер Александър Вучич използва случая, за да каже, че Белград заслужава да започне предприсъединителните преговори за членство в ЕС преди края на тази година. В тази връзка той е получил окуражителни послания от Хан.

 

"Ние смятаме, че в последно време по всички показатели или по повечето от тях в различни области и сфери на обществения живот сме се държали по един добър и отговорен начин. По тази причина заслужаваме да започнем преговорите преди края на годината", каза Вучич.