Президентът ще представи пред общото събрание и Бан Ку Мун амбициите на страната ни

 

България дава заявка за една от най-високите световни позиции - генерален секретар на ООН.

 

Президентът Росен Плевнелиев ще представи пред общото събрание и Бан Ку Мун амбициите на страната ни за негов приемник. 

 

Ако се пази регионалната ротация, то постът ще бъде зает от представител на Източна Европа. Българките Кристалина Георгиева и Ирина Бокова са сред най-споменаваните имена. Двете са предложени и от организацията за „Жена начело на ООН”,  а България ще трябва да представи своята номинация до няколко месеца.

 

През следващите месеци ще започне процес по избор на следващия генерален секретар като този път везните се наклониха към Източна Европа. В централата на ООН се изтъкват шансовете на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева и на започналата вече кампанията си Ирина Бокова.
 


„България ще има кандидатура на жена. България ще настоява Източна Европа да получи най-после своя ред и Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар. И България ще каже ясно и точно на генералния секретар, че ние ще бъдем силен играч в предстоящото заседание за новия генерален секретар”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Отделните страни, както и България, ще бъдат приканени да посочат своите кандидати, а коя ще е българската, ще зависи и от шансовете на отделните имена. Дипломати от ООН дават шансове и на бившия ни външен министър Николай Младенов, който в момента е с водеща и престижна роля в организацията.


 
„Както преди, решаваща дума ще имат петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето върху този избор. Но сега ще се знае кога започва процедурата по избиране, а тя ще започне със съвместно писмо на Председателя на Общото събрание и на Съвета за сигурност до всички страни членки, с които те ще бъдат призовани да издигнат своите кандидатури”, заяви посланикът на България в ООН Стефан Тафров. 

 

В 70-годишната си история ООН не е била оглавяваня нито от жена, нито от източноевропеец.