Целта - подрастващите да научат "най-големия урок на света"

 

Деца се опитват да решат проблемите на света. УНИЦЕФ влезе в класните стаи, за да предаде "най-големия урок на света" на тези, от които зависи бъдещето на планетата.

 

В рамките на една седмица милиони ученици от всички континенти ще бъдат запознати с глобалните цели на ООН. Българските деца бяха едни от първите, приели предизвикателството.

 

Първите усвоили "най-големия урок на света" - спасяването на планетата, бяха петокласниците от столичното 10-то основно училище.

 

"Навсякъде съм се срещала с различни деца. Ако в Хаити децата бяха с големите коремчета от недохранване и умираха, защото нямаха лекарства, в Индонезия просят от 3-годишни и не ходят на училище. В Непал ходят за вода на километри и водата им е тъмнокафява", обясни пред децата водещият на Новините на Нова Ани Салич, която е и посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България.

 

 „По света има деца, които не ходят на училище. Има деца, които заради войните нямат родители, има деца, които живеят в мизерия и нямат достъп до чиста вода, до каквато ние имаме достъп в момента”, обяснява Александра.  

 

Мечтата й е родината й да е чиста. Затова нейният отбор рисува решението - повече кофи за разделно събиране. „Аз се гордея, че ние сме едно от семействата, които изхвърляме разделно, защото много хора просто си изхвърлят кошчето и после от сивите кофи отива на сметището и ние дишаме лош въздух”, заяви детето. 

 

Според отбора на Йоана най-важно е всички деца да ходят на училище. „Ако нямаш образование не можеш да работиш и да смяташ. Не можеш да правиш нищо”, убедено е момичето.

 

Решения на глобалните проблеми през следващата една седмица ще търсят още 500 български класа и общо 500 милиона деца по света. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова