От години България е позната в цяла Европа с мръсния си въздух

 

Поставянето на филтри в комините е една от мерките, които се обсъждат за намаляване на атмосферното замърсяване. От години България е позната в цяла Европа с мръсния си въздух.

 

Борис вече е осигурил горивото за тази зима. Натрупал е цял склад с дървен материал, без да плати нито лев. Като пенсионер търси най-евтиния начин да изкара студените месеци. За това мисли и почти всяко второ домакинство у нас, което се отоплява на твърдо гориво. Такова е положението в крайните квартали на София и в малките населени места. Резултатът обаче е плътен смог, способен да ни вкара в болница.

 

Цената на замърсяването на въздуха е голяма. Всеки от нас е плаща, когато влезе в болница, купува лекарства и губи от работоспособността си”, коментира Мартин Адамс от Европейската агенция по околната среда.

 

Оказва се, че над 80 процента от българите са засегнати  от мръсния въздух. Особено през зимния период автоматичните станции на наблюдение на чистотата все по-често ще отчитат превишаване на нормите, най-вече на фините прахови частици.

 

Серия законови промени ще се опитат да спрат този невидим убиец. Инициативата ще е в ръцете на общините. По оперативна програма "Околна среда" са предвидени 120 милиона за чист въздух. „Пример за това би могло да бъде поставянето на филтри на комините в жилищата”, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

Обмисля се и да се дават енергийни помощи под формата на горива с по-ниско съдържание на сяра и пепел. При всички случаи прахът в атмосферата ще е по-малко, тъй като 2/3 от него е в резултат на битовото отопление. Кметовете, които бездействат и оставят общината си да се трови под мръсната прашна пелена, ще плащат. Законовите промени предвиждат персонална глоба от 5 000 лева.