В 12 европейски държави даренията на храни не се облагат с ДДС

Министерството на финансите е готово за дебат с браншовите организации от хранително-питейната индустрия и Българската стопанска камара (БСК) за въвеждане на облекчен данъчен режим при дарения на храни и продукти в полза на държавни и общински институции, които предоставят социални услуги.

 

По предложение на Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите данъчната преференция може да бъде приложена при праг – например от 0,5% от годишните продажби. Това се отнася за стоки и продукти в технологичен брак - нарушена опаковка и етикетиране и др., или преди изтичане на срока на годност. Предлага се дарението на стоките да е извършено в рамките на два месеца преди изтичане на този срок.

 

Браншовите организации и БСК обясняват идеята си с нивото на бедност у нас, което е два пъти над средното за Европа. Същевременно се унищожава огромно количество храни – над 650 тона годишно.

 

Според сега действащия закон търговците и производителите от хранително-вкусовата промишленост, в качеството си на дарители, дължат ДДС върху стойността на дарените храни и поемат разходите за транспортиране и унищожаване, вместо да ги даряват. В преобладаващата част от случаите тези разходи са по-ниски от данъчния разход, свързан с даренията. Ето защо е необходимо да се осигури облекчаване на облагането с ДДС на доставките на този вид стоки от дарителите. 

 

В 12 европейски държави даренията на храни не се облагат с ДДС (Австрия, Великобритания, Естония, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Франция). В Румъния върху даренията не се плаща ДДС, ако тяхната обща стойност годишно не надвишава 0.3% от оборота на дарителя. В Унгария търговецът не дължи ДДС, ако съответните продукти не са закупени с цел да бъдат дарени.