Ученици вече са били санкционирани заради прояви в социалните мрежи

 

Изключват от училище заради неприлично поведение във Facebook. В София вече няколко ученици са били отстранени, защото са публикували в социалните мрежи унизителни снимки и коментари за свои връстници и учители. Репортаж на Марина Малашева. 

 

Facebook може да създаде големи неприятности на учениците от столичното "51-во СОУ", ако не спазват благоприличие в социалната мрежа. Възпитаник на учебното заведение вече е бил изключван. От училището поясняват, че става дума за заснемане на неприлични действия зад гърба на техен колега,  и ги е качил в интернет. 

 

Заради обидни думи в интернет към свой връстник, друг ученик е бил на косъм от изключването. Разминал се е само с последно предупреждение. За възпитаниците на учебното заведение не е тайна до какво може да доведат своеволията във Facebook.

 

В началото на всяка учебна година учениците от "51-во СОУ" подписват декларация за безопасно поведение в Интернет. Едно от правилата е да не накърняват достойнството. Горчив опит имат и в друго софийско училище. 

 

През последните години възрастта на децата, които тормозят свои съученици в Мрежата, пада все повече. За учениците остраняването от училище е крайна мярка. Според педагозите тя е дисциплинираща. Психолозите обаче я смятат за твърде рискована. 

 

Затова и експертите напомнят, че родителите са тези,  които изкъсо трябва да следят виртуалното поведение на децата  си.