Председателят на Европейския съвет се срещна във Варна с премиера Бойко Борисов

Видео: БГНЕС

 

България изключително добре защитава границата си с Турция и Гърция” Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с премиера Бойко Борисов.

 

„Признаваме усилията на правителството на Бойко Борисов за опазване на границите”, каза още Туск. Той подчерта, че страната ни е готова да се присъедини към Шенгенското пространство и заслужава похвала за активното участие в операциите на Фронтекс.

 

"Работим за това България да влезе в Шенген. Междувременно България трябва да гарантира, че реформите в съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност продължават усилено да се осъществяват, не само защото ЕС иска това, но преди всичко защото така България ще стане по-силна", категоричен е Доналд Туск. 

 

"Ако възникнат допълнителни трудности на границите на България, може да се разгледат възможности за предоставяне на подкрепа от ЕС под формата на финансова помощ и друг вид помощ, увери Туск. Двамата проведоха среща четири очи на 9 октомври в резиденция „Евксиноград“ във Варна.