Средствата са предвидени в бюджета на Оперативна програма "Околна среда"

 

В следващите няколко години у нас ще бъдат изградени специализирани центрове за ремонт и продажба на стоки втора употреба.

 

Средства за това са предвидени в бюджета на Оперативна програма "Околна среда", а за финансиране ще могат да кандидатстват общини, фирми и неправителствени организации.

 

Една от идеите е центровете да бъдат построени като допълнение към площадките за предаване на едрогабаритни отпадъци, с които по закон трябва да разполага всяко населено място над 10 000 души. Предвижда се на тези места да се ремонтира използвана черна и бяла техника, дрехи и мебели. Очакваният ефект от тази мярка е спад в битовите отпадъци с близо 12%.

 

В този магазин в София древно влизат минимум 100 души. Хора, които търсят евтина алтернатива на новите и по-скъпи маркови стоки. В това няма нищо нередно или пък срамно. Има го, както у нас, така и в западните държави, които често сочим за пример. У нас все пак живеем в години, в които всеки похарчен лев е от значение. В следващите години повторното използване на дрехи и техника е приоритет в оперативна програма "Околна среда". Ето защо.

 

Ако телевизорът вкъщи се развали - обикновено ксе упува нов. Старият отива или на боклука, или за рециклиране. Така годишно у нас "умира" 10 хиляди тона техническо оборудване. Все по-рядко българинът прибягва до ремонт в сервиз. На това обаче разчита Цветан Славков, който през последните 20 години дава втори живот на всякакви електроуреди.

 

"Най-често носят бяла техника. По-точно дребна бяла - микровълнови печки, прахосмукачки", обяснява Цветан Славков.

 

Когато говорим за облекло, отново първо се сещаме за мола, където можем да си купим нови дрехи. Проучванията обаче показват, че над 40% от българите пазаруват от магазини втора употреба. Както при техниката, така и при дрехите - мотивът да купиш нещо евтино и ползвано е един.

 

Повторната употреба на предметите от нашето всекидневие е изгодно за джоба. Глобално погледнато това означава и по-малко отпадъци. Цел, заради която Европа е решила да ни помогне да изградим специални центрове, където използвани мебели, техника и текстил да бъдат ремонтирани и да намерят нов собственик. На по-ниска цена.

 

"Създаването на подобни центрове в бъдеще ще доведе именно до намаляване на средствата, които са необходими такива стари вещи да се превърнат в отпадък и да трябва да се третират", обяснява Антон Пейчев, от "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ.

 

По закон населените места над 10 000 души трябва да разполагат с площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци. Една от идеите е именно там да се изградят центровете за ремонт и втора употреба. Така, както това е направено в австрийската столица.

 

Годишно центърът във Виена връща в употреба 1200 тона оборудване. За да се реализира това на практика ръкавицата е хвърлена към общините и кметовете, които трябва да изготвят проектите и да кандидатстват за финансиране.

 

Повече по темата гледайте във видеото.