Информацията е в доклад на Световния икономически форум

 

Следващите 10 години ще променят изцяло света такъв, какъвто го познаваме. Роботи ще седнат на стола на чиновниците, автомобилите ще ни возят без шофьор, дрехите ни ще предават данни в интернет. Футуристичната картина е от доклад на Световния икономически форум.


С всичките си плюсове и минуси, след 10 години интернет ще е навсякъде. Около нас, в нас и по нас. Ако днес обличаме палтото си, за да ни е топло и за да сме елегантни, тогава ще търсим още нещо.


До 2022 г. тази тъкан, с която се обличаме, ще оживее. Ще може да се свързва с телефона, с таблета и компютъра. Ще може да ни измерва пулса или кръвното налягане и да пренася данните в мрежата.


Палтото, панталоните, ризите и роклите ще позволяват да контролираме от разстояние печката, бойлера или телевизора. Тайната се крие в уникалната тъкан, която вече е в процес на разработка.


„Толкова е просто. Текстилът е изработен от влакна, от сплетени нишки. Идеята е да заменим някои от нишките, най-общо казано, с проводници. Така превръщаме повърхността на всяка дреха в тъчскрийн”, обяснява Иван Пупирев, ръководител на проекта "Jacquard".


През 2026 г. няма да ни ядосват нервни шофьори на такси. Защото такситата ще бъдат без шофьор. Ще се движат по улиците и вероятно ще спазват правилата далеч по-стриктно от джигитите в момента.


Автомобилите без шофьор са факт и в момента, но след 10 години се очаква те да са поне 10% от пътния трафик. Инженерите все още работят по тяхната безопасност. До момента разработените от Google автомобили са претърпели 14 пътни инцидента. От компанията обаче уточняват, че нито една от катастрофите не е била по вина на „умните” коли.


„За да избегнем всички задръжки и клишета, ние започнахме работа по нашия автомобил от самото начало. От чертожната дъска. Поставихме сензори по колата на местата, където тяхната чувствителност ще е най-голяма”, обяснява Джейми Уейдо, инженер по проекта на "Google".


Това не е всичко. Предстои да се запознаем с първия робот – аптекар, първия робот в борда на директорите на голяма корпорация, първия мобилен телефон, имплантиран в ръка и първия орган за трансплантация, отпечатан с 3D принтер.


А ние, хората, ще платим цената на прогреса. В тази високотехнологична картина, човекът става все по-излишен.


Повече по темата гледайте във видеото.