Причината е липса на хора и пари

 

Приключи рехабилитацията на над 30 километра туристически алеи в полите на Витоша. Оказва се обаче, че няма кой да поддържа инфраструктурата, а така пътищата в планината са обречени.

 

В детския екостационар на природен парк "Витоша" може да се разгледа цялата фауна в планината. Колкото до проекта, той наистина е внушителен нбе само за природния парк, но и за страната. Само за инфраструктура - това са алеи, адаптационна волиера за птици, табели, заслони и подходи към парка - са изразходвани почти 2 милиона лева.

 

Само преди година маршрутът към хижа "Кумата" беше в окаяно състояние. Днес пътеката е изцяло ремонтирана. Заради наклона и постоянната вода някои отводнителни съоръжения вече са пълни с пясък, а канавките и напречните канали са задръстени. От дирекцията на парка признават, че нямат достатъчно работници и средства за поддръжка. Поискали са хора от Софийския затвор, но и това се оказало невъзможно. 


На Витоша доброволческата дейност е изключително силна. Подобен проблем съществува и по пътеките над Драгалевския манастир. Чакъл и дребен камък е тръгнал надолу по самата алея, а водата си проправя път.


Друга популярна пътека в планината пък стана жертва на лоши строители. Снимките са на наш зрител. Когато багерът е минал, за да изравни терена, е посякъл корените на стотици дървета. Изпълнителят на тази част от проекта е санкциониран.

 

А междувременно след дълги и спорни обсъждания новият, актуализиран план за управление на природния парк е готов. Още през лятото природозащитници предупредиха, че документът насърчава апетитите за строителство в планината. Те посочват, че се отчита десеткратно увеличаване на зоната за строителство - от 1,5 процента на 15 процента. Този и други аргументи са изпратени към екоминистерството. Според директора на парка обаче актуализираният план разполага с достатъчно защити, които да спрат апетитите.

 

От тук нататък ръкавицата е хвърлена към екоминистерството. Актуализираният план за управление на парк Виттоша беше внесен днес в министерството на околната среда и водите.