Журналист: Ще има проблеми с разследването заради информационната мъгла около катастрофата

 

224 души загинаха, след като самолет се разби по пътя между Египет и Русия. Намерени са черните кутии и вече са пренесени в Кайро. Те са под опеката на прокуратурата и дешифрирането им се очаква да започне днес. Пристигнаха екипи от Русия, които ще се включат в разследването. Пристигнаха и руските министри на транспорта и извънредните ситуации. 

 

Версията, която най-много се коментира, е за технически проблем. Що се отнася до появилата се информация, че „Ислямска държава” поема вина за инцидента, по-скоро се смята, че това са неверни твърдения и че засега няма данни за терористичен акт. 

Още по темата

 

"Според мен ще има много сериозни проблеми с разследването и те ще бъдат свързани с информационната мъгла, която вече се създаде около тази катастрофа. Може би тя се дължи на факта, че около конфликта в Сирия се води информационна война и всяка от страните ще се опита да манипулира”, заяви в „Събуди се” журналистът Александър Богоявленски.

 

"Много малко вероятно е самолетът да е бил свален от земята поради голямата височина. Снимки показват, че той е паднал на малка територия. Ако беше свален от ракета, той би се разпаднал във въздуха и територията, на която отломките са паднали, щеше да е доста по-голяма”, уточни той.

 

Относно версията за бомба на борда, Богоявленски е на мнение, че тя е възможна. Говори се обаче за странни и резки промени във височината на полета. Малко преди инцидента самолетът е правили нетипични маневри по набиране на височина, а след това рязка загуба. Това навежда мисълта на експертите, че по-скоро става въпрос за сериозен технически проблем. Пилотска грешка също не е изключена.  

 

По повод информацията, в която се твърди, че "Ислямска държава" поема отговорността за инцидента, арабистът проф. Владимир Чуков коментира, че на този етап не може да се твърди нищо конкретно. Той се съгласи с мнението на Александър Богоявленски за информационната мъгла около катастрофата. По думите му има обстоятелства, които говорят както за технически проблем, така и за възможен терористичен акт.