Румяна Ченалова сезира европейските институции

 

Скандалната съдийка Румяна Ченалова проговори за изтеклите записи на разговори с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Аферата замеси имената на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров в опити за чистка в съдебната система.  

Още по темата

 

На записите се чуват гласовете на две жени като едната обяснява на другата, че „Бойко е казал на главния прокурор да я опраска”.  Твърди се, че разговорът е между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Твърди се и че „Бойко” е премиерът Борисов.

 

„Това,което вече съм съобщила е, че аз си спомням този разговор, чувала съм тези факти, много други факти”, заяви Ченалова. За другите факти тя вече е сезирала европейските институции. „Аз съм сигнализирала европейски институции за определени правонарушения или престъпления, които са се извършвали в държавата, от определени хора, които са на доста високи постове”, заяви Ченалова.

 

За разлика от нея другият участник в разговора - бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева се оказа с амнезия.  „Така коментираният запис е незаконен, тя не е инициатор на подобен запис и не си спомня подобен разговор. Тя твърди, че има манипулация”, коментира адвокатът й Антон Станков.

 

Янева се скри от медиите след изслушването й пред ВСС, а кадровиците в Темида по традиция скриха какво е обяснила Янева за записите.  „Интересен въпрос беше дали има куче. Тя каза, че има”, разказа адвокат Антон Станков. „Имаме желание да направим проверката, нямаме желание да я разхвърляме на парчета, както се стремят някои медии”, заяви членът на ВСС Юлиана Колева.

 

Янева към днешна дата е подсъдима по аферата "Червеи" за безконтролно разписване на специални разузнавателни средства. Записите на разговорите са правени ден преди отстраняването й по същата разработка.  

 

Ченалова днес се сдоби с обвинение по делото "Соло", защото пропуски в работата й позволили убиецът от дискотека "Соло", осъден на доживотен затвор да напусне страната и да избяга от правосъдието.

 

Репортери: Десислава Георгиева и Надя Ганчева