Фаталния френски петък 13 бързо променя всичко европейско

 

Фаталния френски петък 13 бързо променя всичко европейско и всички в Европа. Повече полиция, песимизъм, паника и предразсъдъци, както и огромно количество страх от другите. Да залостим Европа за външни, въпреки че Париж беше окървавен от вътрешни, настояват не само националистите. От Чехия и Австрия, през Македония и Гърция, до Словения се търсят поддръжници на идеята мигрантите да бъдат оставени от другата страна на оградите ни. И макар само Орбан, а отскоро и Олант, да признават, че бежанските потоците са удобно прикритие за терористи, мнозинството коренни обитатели на Стария континент са категорично съгласни. 

 

Какво да сторим се пита в уравнението - спираме приема на хора, защото предозирахме или приемаме само онези с рани от куршуми, на чиито чела пише сириец, иракчанин или афганец. Това ще ни даде ли повече кураж, когато се разхождаме навън и наоколо гръмне пиратка или ще сме все така уплашени понеже само за последната година в земите ни навлязоха 800 000 с друга вяра и друго отношение към жените. 

 

Да затворим ли Европа за бежанци и мигранти коментираха в „Челюсти” Красимир Кънев от Хелзинкския комитет и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев

 

"Ние не може да спрем хората, които се нуждаят от помощ, но само тях. Тук е голямата дилема пред ЕС, тъй като една от основните европейски ценности е свободното придвижване на хора. Въпросът е Европа така да устрои своя пропускателен режим оттук нататък, че в тези потоци да не могат да навлизат джихадисти", на мнение е Андреев.

 

"В Турция има сериозен проблем и Европа трябва да погледне много сериозно на него. А именно, че тя не иска сирийски бежанци, а приема само тези от Европа. Това е едно неевропейско поведение. На тези хора, които стоят в Турция, държавата трябва да предостави статут", коментира Красимир Кънев.

 

Гледайте повече във видеото.