Москва минава на червено, коментира журналистът

 

"В нощта на атентатите в Париж Путин излезе много бързо с изявление. Това е първият път, в който руският лидер реагира моментално на някоя криза. Според руския анализатор Станислав Белковски Путин е имал предварителна информация за атентатите в Париж, на базата на това, че Русия има внедрена голяма агентура в ръководството на ИДИЛ". Това заяви за "здравей, България" журналистът Иво Инджев по повод

Още по темата

свалянето на руския бомбардировач от турските сили вчера. 

 

"Путин просто се държи като големия червен автобус, който минава на червено и казва: "Вие сте малки и ако се блъснете в мен, ще пострадате", коментира Инджев. 

 

"Русия навлезе в Сирия по своя воля, и то по политически, а не по военни причини. Русия беше предупредена многократно. Тя наруши въздушното пространство на Сирия на 5 октомври. От Москва казаха, че е грешка в навигацията. В следващите дни последваха още грешки в навигацията. Колко пъти трябва да бъде предупреден един провокатор на твоето въздушно пространство, какъв е лимитът и къде е разписано това?", попита журналистът. 

 

Според него анексирането на Крим е влошило отношенията между Турция и Русия, тъй като една част от населението на полуострова е с турски произход и се ползва със закрилата на Анкара. 

 

"Много интересно за бъдещите отношения ще се окаже дали Турция самостоятелно е взела решение да пази по такъв твърд начин своето пространство. Снощи на извънредното си заседание НАТО реагира по един интересен начин. Привидно даде подкрепа за Турция, но препоръча тя да оправи отношенията си с Москва", заяви експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев. 

 

"В Черноморския регион Турция е хегемон и има военно превъзходство по отношение на Русия там. Така че Путин е сбъркал адреса", смята Инджев. 

 

Тихомир Стойчев, експерт по национална сигурност