Неясно е бъдещето на газопровода "Турски поток"

 

Напрежението заради сваления руски самолет над Сирия продължава да е тема номер едно както по света, така и в България.

 

Русия потвърди, че вторият пилот на сваления СУ 24 е спасен. Руските ответни мерки засега са предимно символични. Външният министър Сергей Лавров отмени планираното си за днес посещение в Турция.

Още по темата

 

Руският премиер Дмитрий Медведев обаче заяви, че заради инцидента важни съвместни проекти могат да бъдат отменени. Двете страни са големи търговски партньори и много експерти прогнозират, че отговорът на русия ще бъде насочен именно към ограничаване на тези отношения. Във всеки случай потърпевши ще бъдат и двете страни.

 

Инцидентът със сваления руски самолет отвори нова страница в напрежението между Москва и Анкара. Едва ли обаче някой очаква военен отговор от страна на Русия. Още повече, че енергийния натиск представлява важна част от руската външна политика. По всяка вероятност гневът на Москва ще се насочи към бизнес отношенията. А обемът на търговския оборот между Русия и Турция надвишава 31 милиарда долара. Русия е на второ място след Германия, сред външнотърговските партньори на Турция. Анкара от своя страна е в топ десет на най-важните партньори за Москва. Съвсем не е странно, че голямата част от руския износ за Турция - 70%, е в областта на енергетиката. Анкара е вторият по големина купувач на руски суровини след страните от ЕС.

 

Най-неясно обаче е бъдещето на газопровода "Турски поток". Безспорно и  двете страни имат взаимен интерес досегашните връзки да не се прекъсват. А и турският министър на енергетиката заяви след свалянето на самолета, че не е притеснен за енергийните отношения между двете страни.

 

На риск е изложен и друг енергиен проект. Русия, в лицето на "Росатом", започна да изгражда атомна електроцентрала в Южна Турция на стойност 20 милиарда долара. Руската страна вече е инвестирала 3 млрд и може да ги загуби. Анкара също би загубила, защото освен всичко друго подобен проект създава и много работни места.

 

Ако има обаче непосредствена последица то тя ще е свързана с руския туристически поток към Турция. Турските морски курорти са сред най-популярните туристически дестинации за руснаците, а Русия е на второ място по брой на пристигащите туристи в Турция след Германия. Предполагаемите загуби за Анкара ще бъдат в размер на около 5 милиарда долара.