Според нея планът за разпределение на бежанци ще определи дали то ще оцелее

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Шенгенското споразумение трябва да бъде допълнително развито, както и че планът за разпределение на бежанци на базата на квоти в страните от ЕС ще определи дали то ще оцелее.

 

„Тук имаме Шенгенското споразумение и истината е, че от години се доверявахме едни на други и поставяхме граничен контрол по външните граници на Европейския съюз“, заяви Меркел, цитирана от "Ройтерс" и БГНЕС.

 

„И както беше случая с Икономическия и валутен съюз, с тази стъпка по отношение на ръководството на Шенгенската зона, ние не извървяхме целия път от гледна точка на политическото решение“, допълни германският канцлер.

 

Канцлерът също така заяви, че международната общност трябва да осигури обвързващо споразумение срещу климатичните промени в рамките на срещата в Париж следващата седмица.

 

„Надявам се, че тази конференция ще бъде успешна, тя може да бъде чудесен знак срещу терора, срещу войната, срещу причините, които карат хората да бягат“, каза тя, цитирана от "Франс прес".

 

Общо 147 лидери на държави се очаква да присъстват на Срещата на върха за климатичните промени в Париж следващата седмица.