Предложението дойде от Върховния касационен съд

 

Призоваха президента Росен Плевнелиев да вземе участие по казуса „Яневагейт”. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предлага държавният глава да създаде специална комисия, която да проучи скандала около записите с участието на бившата председателката на Софийски градски съд Владимира Янева и бившата съдийка от търговското отделение на съда Румяна Ченалова.    


Председателят на Върховният касационен съд твърди, че няма как споменатите страни в записите на двете съдийки да са институциите, които ще проверяват съдържанието им. Според Лозан Панов нито ВСС, нито прокуратурата или политиците може да се заемат със съдържанието, защото и трите власти се споменават в разговора между Ченалова и Янева. По закон подобен орган към президентската институция не съществува. За това Лозан Панов направи уговорката, че в него трябва да се потърси равно представителство на трите власти. 

 

"Пак казвам, моралът стои над закона. И във всички случаи трябва да има членове на всяко едно от властите. За да може да има обективност, прозрачност и аргументи. Противното означава да оставим въпроса само във ВСС", заяви Панов. 

 

Следобед етичната комисия на ВСС е поканила на изслушване съдия Румяна Ченалова. Миналата седмица по време на закрито заседание членовете й изслушаха Владимира Янева по казуса. 

 

Отговорът на Европейската комисия не закъсня. Според Брюксел ролята на комисията не е да влиза в дискусии как страна-членка трябва да организира независимо разследване на индивидуални случаи. Единственото нещо, което би следвало да бъде от значение е независимостта на съдебните процедури. Освен това от Европейската комисия опровергаха и появилата се информация, че искат оставките на лица, свързани с подслушването. 

 

„Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи. Това, което е от значение за нас е независимостта на съдебните процедури, които ние наблюдаваме редовно(...) Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оставки на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни".