При гласуването, последният текст събра 123 гласа "за", 3 гласа "против" и 2 –"въздържал се"

 

Депутатите приеха бюджета за следващата година след 16 часа дебати. С 832 млн. лв. беше актуализиран и бюджетът за тази година. В последните няколко часа народните представители обсъждаха какъв да е размерът на детските догодина и размера на дълга за догодина.


Народните представители увеличиха с 2 лева размера на детските и промениха принципа на получаването им. Парите вече няма да се дават на дете, а на семейство. За първо дете детските са 37 лв., при две деца 85 лв., за три деца 130 лв., при четири 140 лв. За всяко следващо дете държавата ще плаща по 20 лв.


От средата на следващата година средномесечният доход на член от семейство скача от 350 на 400 лв. Увеличението ще позволи на още 10 хил. семействата да получат детски. Изчислението колко точно семейства ще се възползват от надбавките скара управляващите.


„С увеличението на прага се лишават още 100 000 деца”, коментира Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

 

„Пълни глупости! Явно по математика сте имали двойка. 10 000 семейства повече! Вие не може да смятате. Това показва вашата простотия”, каза Светлана Ангелова от ГЕРБ.


Парламентът заложи таван за дълга догодина. Максималният му размер не може да надхвърля 5,3 милиарда лева. Министърът на финансите обясни, че така се предвижда буфер в бюджета срещу банкови трусове.


„Аз ще настоявам нивото на държавния дълг да не достига 5,3 млрд. Ако вие обаче вържете ръцете на правителството и се наложи да се реагира, вече ще е късно”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.


„Вие може да се гордеете с темпа на нарастване на дълга. Влизаме в опасна спирала”, заяви Жельо Бойчев от БСП-Лява България.


Радан Кънев призова ГЕРБ да не оставят финансовия министър сам срещу опозицията. И обвини Левицата в популизъм.


„Темата за дълга да бъде упражнявана като дъвка от левицата. Против това гузно мълчание от мнозинството съм”, каза още Радан Кънев от Реформаторския блок.


Отхвърлено беше предложението да се замразят заплатите на депутатите, на президента, министерства и областните управители.

 

Припомнете си как преминаха днешните дебати за държавния бюджет: