Десетки хиляди без ток, евакуират стотици

 

Войници, пожарникари и доброволци се включиха в спасителните дейности, след като северозападната част на Англия беше потопена от невиждани наводнения. Стотици бяха евакуирани от жилищата си, а десетки хиляди домове и много здравни заведения останаха без електричество. 

 

Влаковете от Лондон към Шотландия, които се движат през наводнения район, са спрени. Британският премиер Дейвид Камерън председателства среща на кризисен щаб, за да координира мерките за справяне с бедствието. В някои населени места дълбочината на водата надхвърля 2 метра, което представлява пряка опасност за живота на хората.

 

„Седях си у дома, а водата започна да извира от плочките на пода. Много плашещо”, каза Джон Доналдсън, жител на Карлайл.

 

„Ужас! Много е зле. Не знам какво ще правя”, обясни друг жител – Карън Блек.

 

Спасителите срещат редица проблеми. Под водата се крият шахти и други препятствия. А участието на армията, пожарната команда, морските спасители и планинските служби прави координацията на усилията им много трудна.

 

"Водата е заразена. Има бензин и други горива. Има канални води, които носят различни зарази. А под повърхността можеш да се натъкнеш на градински огради, шипове срещу крадци и какво ли не", обясни директорът на пожарната в Чешир - Джон Уитли.

 

Причината за големите наводнения е безпрецедентно количество валежи. Над област Кумбрия за 24 часа са паднали над 300 литра на квадратен метър. Това е по-голямо количество валежи от нормата за целия месец декември.