Следващият генерален секретар трябва да е от Източна Европа, смята Виталий Чуркин

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин смята, че българката Ирина Бокова е подходяща да бъде следващия генерален секретар на международната организация. 

Още по темата

 

Според руския дипломат следващият председател на ООН трябва да е от Източна Европа. 

 

В интервю за ТАСС той обясни, че ООН е формирана от пет регионални групи: „Едната е източноевропейската. Тя е сравнително малка – в нея има 27 или 28 страни, сред които и Русия. Има и азиатска група, която включва повече от 50 държави”.  

 

Според Чуркин съществува схема, по която се номинират кандидатите за различните позиции: „Всъщност, Бан Ки-мун бе избран, когато дойде ред на Азия. А сега това задължително трябва да бъде член на групата от Източна Европа. В момента има няколко добри кандидати. От моя гледна точка това са много достойни хора, които могат да оглавят ООН. Сред тях има и жена – Ирина Бокова". 

 

Всички имена на претендентите за висшата позиция ще станат ясни през пролетта.

 

Към настоящия момент българката е генерален секретар на ЮНЕСКО. Тя и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха определени за Политик на 2015 г. в традиционната класация на Дарик радио.

 

Преди месец беше съобщено, че заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева ще се кандидатира за Генерален секретар на ООН. Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас отбелязва, че Георгиева само е обсъждала такава възможност с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Вижте!