Лидерът беше категоричен, че не може да се споразумее със сегашното турско правителство

 

Груб език и остри атаки срещу Турция. С това ще се запомни традиционната годишна пресконференция на руския президент Владимир Путин. Пред рекордните 1400 журналисти, той за първи път проговори и за дъщерите си. 

 

"Свалянето на руския самолет е вражески акт"​, заяви президентът на Русия Владимир Путин в началото на годишната си пресконференция. Той повтори няколко пъти, че не разбира защо Анкара е предприела този ход.   

Още по темата

 

"Може би ръководството на Турция е решило да ближе определени части на американците. Не знам", коментира още Путин, цитиран от BBC. 

 

"Какво постигнаха? Може би си мислеха, че ще избягаме от там? Но Русия не е такава държава", коментира Путни и добави:  "Трудно е за нас да постигнем споразумение със сегашното турско ръководство". 

 

 

„В Турция има екстремисти, местни жители, например от Северен Кавказ. Ние многократно сме го казвали на нашите партньори”, заяви Путин, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Той отбеляза, че това е основната причина за премахването на безвизовия режим между Русия и Турция. „ Това трябва да направи,, за да гарантираме сигурността на нашата държава”, заяви държавният глава. 

 

 

"Русия не възнамерява да въвежда каквито и да било санкции срещу Украйна, но във връзка с прекратяването на споразумението за свободна търговия Киев вече няма да се ползва с отстъпки и преференции", каза още Путин. Той прогнозира, че отношенията между Русия и Украйна ще се влошат в началото на 2016 година. "Принудени да вземем решение, че няма да работим с Украйна като с член на зоната за свободна търговия на Общността на независимите държави",  отбеляза руският държавен глава. 

 

 

През 2001-ва година на първата пресконференция на Владимир Путин като президент са били акредитирани повече от 500 журналисти, но интересът към това събитие се засилва едва през 2008-а г., когато броят на журналистите чувствително се е увеличил, достигайки 1364. Следва спад и за днешното събитие техният брой е 1390.

 

 

По темата работиха международният редактор на Нова Александрина Аврамова и кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев