"Обещавам да не влизам в задкулисни договорки", коментира Захариева

 

Екатерина Захариева беше избрана от Народното събрание за министър на правосъдието. „За” Захариева гласуваха 126 - сред тях са 13-те човека от "Движение България за гражданите", „против” бяха 66, от които един Реформатор, а 17 се въздържаха, сред които шестима от Реформаторите.

 

Сред депутатите, които подкрепиха Захариева, бяха ГЕРБ и част от Реформаторския блок. Това беше и въпросът, около който се зароди дебата в парламента, а именно къде трябва да стоят депутатите на Радан Кънев при гласуването на кандидатурата на Екатерина Захариева. Вторият въпрос, около който се съсредоточи дебата, е дали Екатерина Захариева има нужната професионална подготовка да заеме поста министър на правосъдието. 

 

Още по темата

"Обещавам да не влизам в задкулисни договорки", заяви от парламентарната трибуна издигната за кандидат за министър на правосъдието Екатерина Захариева по време на дебата по темата в НС.

 

"Постът на министър на правосъдието е натоварен с много очаквания, но точно затова няма да давам празни обещания. Качествата на един министър се постигат с работата, а не с думите, които някой казва по негов адрес", каза тя, цитирана от БГНЕС.

 

Захариева благодари на тези, които подкрепят кандидатурата ѝ.

 

"25 години сме в правене на реформи и стратегии и все по-ниско е доверието сред хората, няма как хората да вярват в съдебната система. Но ще направя всичко възможно това да се промени", каза Захариева.

 

 

За кариерата си тя посочи, че някои само могат да ѝ завиждат за постовете, които е отказвала.

 

"Промените в Конституцията вече са факт, то не е никак малко. Необходимо е да променим законите, за да върнем доверието на хората в съдебната власт и на доверието им към магистратите", посочи още тя. 

 

Захариева изяви желание да търси подкрепа от политическите сили, независимо дали ще я подкрепят за поста, или не. Тя обеща да не влиза в задкулисни политически договорки.

 

Настоящия правосъден министър Екатерина Захариева и нейният предшественик напуснаха заедно сградата на Народното събрание, за да отидат в Министерството на правосъдието и символично да предадат властта един на друг.

 

Припомнете си какво казаха депутатите преди гласуването в пленарната зала: