Информацията идва от ФИФА

 

Мишел Платини и Сеп Блатер са отстранени за 8 години от всякаква футболна дейност, съобщиха от ФИФА, цитирани от БГНЕС.

 

Сеп Блатер, президент на ФИФА от 1998 г. и Мишел Платини, ръководител на УЕФА от 2007 г., бяха отстранени за 8 години от всякаква дейност, свързана с футбола, съобщиха от Международната футболна централа.

 

Двамата босове на световния футбол могат да обжалват решението първо пред ФИФА, после пред Спортния арбитражен съд (TAS). При всички случаи, обаче, Платини няма да може да се яви на изборите за нов президент на ФИФА на 26 февруари. В петък се проведе заседание на Етичната комисия на ФИФА, която по-рано отстрани чиновниците за 90 дни.

 

Още по темата

"ФИФА поиска доживотна забрана за футбол на Мишел Платини", съобщи адвокатът му в края на ноември. Арбитражната камара на етичната комисия към ФИФА започна дело срещу президента на ФИФА Йозеп Блатер и главата на УЕФА Мишел Платини.

 

Припомняме, че на 25 септември швейцарската прокуратура започна разследване срещу Блатер по подозрение, че е превел незаконно два милиона швейцарски франка на Мишел Платини. Французинът заяви, че заплащането е било по договор и е напълно законно. На 8 октомври последва и отстраняването на Блатер, Платини, както и това на Жером Валке за 90 дни.

 

На 3 декември швейцарските власти започнаха нова серия от арести на високопоставени членове на ФИФА. Повече от 12 души са били задържани в Цюрих, като се очаква срещу тях да бъде повдигнати обвинения в корупция.

 

Припомнете си още по случая: