Документалната лента разгневи много българи

 

Скандалният филм на “Ал джазира” “България моя земя” беше премахнат от уебсайта на телевизията. Втората му част няма да бъде излъчена заради скандала, който предизвика у нас. Един от историците, които говорят във филма, даде специално интервю за Нова телевизия и коментира защо се изопачава българската история.

 

Документалната лента разгневи много българи, включително и в Чикаго, защото в нея не само има погрешно представени факти от българската история, но и мнението на американски историци, подкрепящи тези твърдения. Един от историците във филма обаче твърди, че думите му са извадени от контекста. 

Още по темата

 

„Изобщо не съм говорил за България преди балканските войни, говорех за Османската империя на Балканите”, обясни Джъстин Маккарти, професор в университета в Луисвил, Кентъки.

 

Филмът обаче показва точно обратното. Според професор Маккарти думите му са изопачени от продуцентите на документалния филм. 

 

Пред сайта “Родопи 24” обаче авторът на филма - турската журналистка Йалдъ Йанат, казва, че България е в процес на отричане на историята. Йанат е получила много заплахи след излъчването на филма, които тя определя като “примитивни”. Добавя, че не я е страх, но й е жал за страна, където хората продължават да живеят с комплекси от историята.

 

Скандалната продукция идва в момент на изострени отношения между Русия и Турция. Професор Маккарти е открито пристрастен на тази тема, което проличава и от книгата му “Смърт и изгнание – етническото прочистване на османските мюсюлмани”, която е преведена и на български. В нея той пише: “Още в първите дни на руската инвазия в османската част на Европа руските войски започват да избиват беззащитното мюсюлманско население”.

 

Професор Маккарти казва, че е получил много критични имейли след излъчването на филма, но смята, че е боравил с фактите, а думите му били орязани. Дали думите на професора са сглобени тенденциозно, или е избран от авторката на филма, именно защото е известен с пристрастията си, оставяме зрителите да преценят сами.

 

Кореспондент: Галина Петрова