Думите на главния мюфтия в БАН бяха лъжа, заяви Алекс Алексиев

 

"Има безспорни опити от страна на турския Дианет и други да се радикализира българското мюсюлманство". Това заяви "Здравей, България" експертът

Още по темата

по радикален ислям Алекс Алексиев. 

 

Той беше категоричен, че турското мюфтийство командва българското мюфтийство: "Това е недопустимо. Не може една суверенна държава да оставя друга държава да води второто ѝ по големина вероизповедание. Има сведения, че голяма част от тези работи се управляват директно от посолството", заяви председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания, като уточни, че това се наблюдава навсякъде по света, където има турски общности. 

 

Относно лекцията на главния мюфтия в БАН, в която той разграничи начина на четене на Корана на българските мюсюлмани от този на ИДИЛ, Алексиев коментира: "Това, което той казваше, беше направо лъжа. Той например каза, че в проповедите на Мохамед нямало призиви за насилие, което е абсолютно невярно". 

 

"Има например много сведения, че ИДИЛ не би могла да съществува без помощта на Ердоган. 20 хиляди джихадисти от цял свят отидоха да се бият за групировката - и минаха точно през Турция", посочи анализаторът.

 

По думите му целта на Ердоган е да установи ислямска диктатура в Турция. Tой допълни, че южната ни съседка "се ислямизира много бързо и активно под ръководството на Ердоган", който на всеослушание заявява, че е слуга на шериата.