У нас има около 5500 непълнолетни майки

 

По последни данни у нас има около 3 000 момичета, станали майки преди да навършат 16 години. Общо непълнолетните родилки са близо 5500.


Провокиран от статистиката, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница д-р Георги Хубчев призовава за нова законова мярка – инкриминиране на ранната бременност. 

Още по темата


Според социалния министър Ивайло Калфин обаче няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления". 


Същото мнение изрази в ефира на „Събуди се” и адвокат Николай Хаджигенов.


От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели”, категоричен бе юристът.


Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.


Децата, които раждат деца, живеят в уязвима среда”, коментира още адвокат Хаджигенов.


Детелина Котевска, началник на отдел „Мерки за закрила на детето” в Агенцията за социално подпомагане пък заяви, че първата стъпка към превенцията на ранното забременяване е направена. А тя се състои в това, че вече помощите за младите майки се дават в натура.


Социалните работници помагат на майките да решат какво трябва да се осигури на детето”, коментира Котевска.


Според нея все още е рано да се каже дали тази мярка има ефект, защото промените бяха въведени в края на лятото на 2015 г.


Още по темата гледайте във видеоматериалите.