Премиерът е в чешката столица заради срещата на Вишеградската четворка

 

„Позицията на България винаги е била ясна - да се затворят всички външни граници на ЕС, за да може миграцията да става през легалните ГКПП-та”, заяви в Прага премиерът Бойко Борисов.  

Още по темата

 

Той обясни и за какво е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел в неделя.  „Разговорът беше по мое искане. Исках да я уведомя, че ние с радост махнахме границата с Гърция и не ни се строи нова ограда. Нито е европейско, нито е демократично”, заяви Борисов.

 

„Има план за релокация и за интеграция на мигрантите, но това трябва да се спре, за да може тези, които са в Европа да бъдат интегрирани. Тези, които трябва да се върнат – да се върнат към родните им места. Това е нашата позиция, това сме обсъдили с канцлера", добави той.

 

"Трябва да бъде упражнен натиск върху Турция да си изпълнява задълженията по договореността, която беше постигната преди 2 месеца", подчерта от своя страна външният министър Даниел Митов. 

 

Премиерът и външният министър бяха в Прага заради срещата на Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия. Освен Борисов и Митов на разговорите бе поканен и македонският президент. След края на срещата Борисов заяви:  „Изпълнихме целта си --  да покажем на Съвета, че искаме още в края на тази седмица да се взимат решения, защото се пропусна много време“, каза Борисов.

 

„България трябваше да бъде приета в Шенген, но и извън Шенген ние се справяме много по-добре от голяма част от държавите в Шенгенското пространство, харчим огромни пари, не сме търсили помощ досега, защитаваме границата. Истински се надявам нашите съседи да разберат, че трябва бързо да се стегнат и заедно да се справим с този проблем”, коментира още Борисов. 

 

Допускам Турция и Гърция да не могат да задържат прилива на бежанци към ЕС и поради тази причина е необходимо да се изготви План Б за защита на границите на България и Македония, заяви след срещата словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от БГНЕС.

 

Полският премиер Беата Шилдо подчерта, че създаването на линия на защита от мигрантите по границата на Македония и България с Гърция е „само допълнителен вариант за решаването на мигрантската криза, която държавите-членки на ЕС трябва да изработят съвместно“.  ТАСС съобщи, че страните от Вишеградската група са подкрепили приемането на Македония в ЕС, а на България и Румъния - в Шенгенската зона. 

 

В Прага Борисов коментира и спирането на процедурата за АМ "Хемус". Защо се стигна до това вижте ТУК