Парламентът одобри идеята за създаване на временна парламентарна комисия


Месят ли се Турция и Русия в политиката на България? Този въпрос ще бъде проверяван от спецкомисия, която Народното събрание създаде.

Още по темата

Повод за необичайното решение станаха събитията около ДПС през последните месеци, които изведоха на фокус отношенията на партията и страната с официална Анкара.

 

Случайно или нарочно, точно в същия ден, в нашумелия покрай скандала в ДПС сайт "Родопи- 24" се появи информация, че 136 души от елита на движението са със забрана да влизат в Турция - също като Ахмед Доган и Делян Пеевски.

 

От посолството отказаха коментар с обяснението, че по принцип не дават изявления за публикации в българската преса. Лаконичен беше и министърът на външните работи Даниел Митов.

 

"Нито една турска институция няма да даде официална информация по темата. Те го казаха ясно. Нито имат международно правно задължение, нито вътрешно законово задължение да ни информират за такива неща. Така че това са въпроси към тях, а медийни публикации нито те, нито аз мога да коментирам", изтъкна Митов. 

 

Бързането за тази комисия поражда съмнения за втори план, който влагат вносителите на проекта - ГЕРБ, БСП и ДПС. Заради важността на темата в днешния ден и исторически, очевидно ще се породи определен консенсус. Тези въпроси трябва да бъдат изследвани”, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

 

Беше изнесена информация за оказан натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местни власти в тяхната дейност. От друга страна, паралелно с това, се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват интересите на Руската федерация”, каза депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. 

 

Видео: БГНЕС