Централно място в експозицията заема тефтерчето на Васил Левски

 

Президентската институция отваря врати днес с изложба, посветена на Васил Левски и отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола. Президентът Росен Плевнелиев посрещна първите гости на „Дондуков“ 2.

 

От 10.00 часа до 16.00 часа в Гербовата зала всички желаещи ще могат да видят тефтерчето на Апостола и други негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Левски, което Дякона е използвал през последните години от живота си. Ще бъдат изложени и други вещи на революционера, като личното кръстче на Апостола, което му е било подарено от вуйчо му, неговата кама и сабя, фалшиви турски печати, с които Левски е подправял тескерета, оригинални фотографии на революционера.

 

Сред експонатите са и портативна печатница, използвана от революционера, квитанции за постъпили парични суми в касата на Българския революционен централен комитет, родословното му табло от 1923 г. и други документи, които свидетелстват за работата на революционната организация в страната.