Външно министерство отказа да коментира информацията

 

Турско аташе - персона нон грата у нас. Угур Емироглу, който е дипломат в консулството в Бургас, има три дни да напусне България, потвърдиха източници на Нова телевизия във външното ни министерство. Официално обаче властите у нас отказват да коментират. 

 

Унур Емироглу е дипломат в турското консулство в Бургас. Преди да дойде в България миналата година е бил имам в няколко турски града, последно - в Бурса. Официално у нас се е занимавал със социалните въпроси. Според информация на наши политици обаче е превишил правата си и започнал да се бърка в религиозните работи, а и във вътрешната ни политика. 

 

Затова от днес бил обявен за персона нон грата. От външното ни министерство не казаха нито „да”, нито „не”, но отговориха с езика на дипломацията, че както обикновено в подобни случаи няма да коментират.

 

Депутати още преди време сигнализираха за Унур Емироглу. Според тях той е оказвал натиск върху имами. Опитвал се е да им казва как точно да проповядват исляма, а по-късно, твърдят политици, искал и друго от тях.

 

Информацията на депутати стига и по-далеч - че Емироглу се е опитвал да се меси и в кадровата политика  на една от партиите, която наскоро смени председателя си. Единствената такава партия в последните месеци е ДПС. Според Красимир Каракачнов обаче няма как Емироглу да е действал на своя глава.

 

„Дейността, която той е извършвал, е била под прякото ръковоство на турския посланик в София”, заяви Каракачанов. 

 

Затова за пореден път призовават Сюлейман Гьокче първо да бъде разпитан, а после и отзован от България и очакват новосъздадената парламентарна комисия да разкрие подобна информация за още турски дипломати. Цял ден в консулството в Турция не отговарят. Мълчание срещаме и от хората в посолството в София. 

 

Подробности няма и посланика в Турция. Пред Нова телевизия Надежда Нейнски заяви, че не може да коментира нищо повече от това, което са казали от МВнР.