В професионалните среди на разузнавачите писмото с куршум се чете като PR ход

 

Софийската градска прокуратура е свършила всичко необходимо по заплахата за убийство на премиера Борисов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

В професионалните среди на разузнавачите новината за отправена сериозна заплаха към премиера Бойко Борисов се чете като PR ход. 

 

„Плашене на гарги. Някой цели да му въздейства психологически, да го раздразни”, коментира Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. 

Още по темата

 

Според Гяуров информацията за куршум в плик с адресат Бойко Борисов не може да бъде приета от службите като сериозна. 

 

Друго обяснение от бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров - реакция след като Борисов спря обществени поръчки за милиони. 

 

„Действията на г-н Борисов по прекратяване на голям брой обществени поръчки, които наистина са за огромен обем от финансови средства. Това напрежение, което се нагнетява е с цел предизвикване на предсрочни избори”, смята ген. Кирчо Киров, бивш директор НРС. 

 

Според бившия охранител от НСО Николай Марков, в случая със заплахата към Борисов става въпрос за политически сценарий, чиято цел е да манипулира обществото в определена посока. 

 

„Най-силната карта на организираната престъпност е ролята на жертвата. В момента, в който ти си жертвата, ти можеш да правиш за определен период от време от 6 месеца до 1 година, каквото си искаш спрямо своите врагове. И ти винаги имаш имунитета на жертвата”, обясни Николай Марков, бивш служител на НСО.

 

Марков твърди, че няма служба в света, която да огласи опит за убийство, ако той е реален. Същото важи и за случая с Делян Пеевски. 

 

„Ако неговата претенция, че е интелигентен човек, е реална, би трябвало да го мотивира в правилната посока. Ако въобще работи в правилната посока”, коментира Николай Марков. 

 

Според него Пеевски е заплашван действително и то от премиера да внимава. Освен това пред Пеевски изобщо не е стоял избора да откаже охраната от НСО. 

 

„За моя 17-годишен опит няма такъв, който да е отказал охрана. Това е предложение, на което нито един политик не може да откаже”, обясни Марков. 

 

Самият той напусна НСО преди 8 години, след като оповести, че държавните охранители шпионират по нареждане на наши и чужди политици.